ARDO IS ‘ONDERNEMING VAN HET JAAR®’ 2018

ONTOFORCE WINT DE ‘PRIJS VAN DE VLAAMSE REGERING VOOR DE SCALE-UP VAN HET JAAR’ 2018

Brussel - Ardo uit Ardooie is de ‘Onderneming van het Jaar®’ 2018. Voor de 24ste keer op rij organiseert EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, de uitreiking van de ‘Onderneming van het Jaar®’. Ardo haalde het van Decospan en Reynaers Group. CEO Rik Jacob ontving de award uit de handen van vice-eerste ministers Jan Jambon en Alexander De Croo. Ardo wordt zo de opvolger van WDP, de laureaat van 2017.

Ardo, met hoofdzetel in Ardooie, is een belangrijke wereldspeler in de productie van vriesverse groenten, kruiden en fruit voor zowel retail, foodservice als de voedingsindustrie. De sterke groei van de laatste jaren resulteerde in 2017 in een omzet van 1 miljard euro met 3.800 medewerkers. De groep heeft een wereldwijd verkoopnetwerk en telt 21 bedrijven in 9 landen die instaan voor productie, verpakking en distributie.

In het kader van de uitreiking van de ‘Onderneming van het Jaar®’, won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018. De andere genomineerden waren Lemon Companies, Rombit en UgenTec. Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport overhandigde de prijs aan Hans Constandt, oprichter & CEO van Ontoforce. Ontoforce is al de 13de naam op de lijst met laureaten van deze award en volgt PlayPass, de winnaar in 2017, op.

Ontoforce wordt de ‘Google on steroids’ genoemd. Het bedrijf verovert in sneltempo de wereld met zijn vernieuwende technologie die complexe data ultrasnel en heel eenvoudig bevraagbaar maakt voor iedereen. Ontoforce werkt samen met internationaal gerenommeerde instituten, won tal van internationale prijzen en boort nu ook nieuwe markten aan. Ontoforce realiseerde in 2017 een omzet van 1,2 miljoen euro met 27 medewerkers.

Een bekroning voor Belgische bedrijven die zich onderscheiden

EY organiseert de ‘Onderneming van het Jaar®’ award sinds 1995. De prijs zet Belgische bedrijven in de kijker die zich onderscheiden door hun innovatieve aanpak, gedurfde en internationale visie, strategie, gezonde financiële positie, geëngageerd teamwork, deugdelijk bestuur, ambitie en volharding om verder te groeien.

De ‘Onderneming van het Jaar®’ award beloont al 24 jaar het neusje van de zalm van het Belgisch ondernemerschap. Ardo is een sterke Belgische familieonderneming die met durf en talent heel mooie resultaten weet neer te zetten. Bovendien zet het bedrijf ook sterk in op duurzaamheid. Ardo heeft met een indrukwekkende fusie van verschillende takken van de familie Haspeslagh belangrijke synergieën en resultaatsverbeteringen geboekt. Het familiebedrijf is zo uitgegroeid tot een onbetwiste Europese leider en staat klaar om wereldwijd een belangrijke rol te spelen. Het behoud van de familiecultuur in het bedrijf tijdens de significante uitbreiding is lovenswaardig en bereidt Ardo optimaal voor op verdere groei met aandacht voor Corporate Social Responsibility en duurzaamheid”, licht Michèle Sioen, voorzitster van de jury, toe.

Patrick Rottiers, Country Managing Partner van EY België vult aan: Een rendabele groei en innovatie gaan hand in hand. De innovatiestrategie van Ardo bestaat uit het innoveren van producten die authentiek, smaakvol, natuurlijk, attractief, gebruiksvriendelijk, voedzaam en gezond zijn, met aandacht voor duurzaamheid zowel in de teelt, het productieproces, de verpakking als in de logistieke keten. Ardo heeft zijn groeipad weten te combineren met het behoud van een ondernemende spirit en korte communicatielijnen wat eigen is aan de familiecultuur waarop het bedrijf verder inzet. Ardo is dan ook een verdiende winnaar van de 24ste editie van de ‘Onderneming van het Jaar®’.”

Ardo is de 24ste naam op de indrukwekkende lijst van winnaars van de afgelopen jaren met WDP (2017), Vyncke (2016), DEME (2015), Katoen Natie (2014), Willemen Groep (2013), La Lorraine Bakery Group (2012), Soudal (2011), Taminco (2010), Studio 100 (2009), Cartamundi (2008), Groep H. Essers (2007), Metris (2006), Option (2005), Deceuninck (2004), Miko (2003), Omega Pharma (2002), Resilux (2001), Melexis (2000), Sioen Industries (1999), Compex (1998), Icos Vision Systems (1997), ECA (1996) en Real Software (1995).

Ontoforce verkozen tot Scale-up van het Jaar

In het kader van de ‘Onderneming van het Jaar®’ 2018 werd ook de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018 uitgereikt. Vorig jaar stond deze prijs nog bekend als de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaar’. De Vlaamse Regering wil met deze prijs snelgroeiende ondernemingen in volle ontwikkelingsfase belonen voor hun geleverde inspanningen en hen motiveren om op hetzelfde elan verder te gaan. Ontoforce werd door de jury verkozen als winnaar en volgt zo PlayPass op, de laureaat van 2017.

“Ontoforce is een zeer sterke kandidaat en een verdiende winnaar van de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’. Het is een ondernemersidee geboren uit een persoonlijk verhaal met een sterke motivatie. De jury is overtuigd dat het concept van ‘time squeezing’ waarin Ontoforce specialiseert, een sterk Unique Selling Point is. De relevantie van de technologie van Ontoforce is ook bewezen: na eerst de conservatieve farmaceutische sector wakker te hebben geschud en zeer mooie referenties te hebben opgebouwd (meer dan de helft van de topbedrijven in de farma-industrie is klant van Ontoforce), staan ze nu klaar om uit te breiden naar andere sectoren. Deze flexibiliteit zien we ook terug in de strategische positionering: van B2C vervelde het bedrijf naar B2B. Die roots in B2C vallen op door de klantgerichte bruikbaarheid van het product. Dit maakt een attractieve, schaalbare en robuuste verkooppropositie aan een interessante prijszetting mogelijk. Tenslotte heeft Ontoforce zich snel op andere continenten gericht. De jury meent dat Ontoforce een sterk team heeft met een gezonde dosis ambitie en dus een grote kans heeft om zijn strategische groeidoelstellingen te realiseren”, zegt Jurgen Ingels, voorzitter van de jury.

“DePrijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ dient om beloftevolle Vlaamse ondernemingen te belonen en onder de aandacht te brengen. Ontoforce demonstreert hoe een nieuw bedrijf zijn plaats in een oude markt kan opeisen door innovatieve oplossingen te bieden. Ontoforce kan anderen inspireren en maakt, mits verdere ontwikkeling, kans om ooit de ‘Onderneming van het Jaar®’ te worden”, aldus Stefan Olivier, vennoot en Markets Leader EY België.

Contacteer ons
Christophe Ballegeer Woordvoerder/porte-parole, EY
Christophe Ballegeer Woordvoerder/porte-parole, EY
Over EY