DEME IS ‘ONDERNEMING VAN HET JAAR®’ 2015

DESTINY WINT DE ‘PRIJS VAN DE VLAAMSE REGERING VOOR DE BELOFTEVOLLE ONDERNEMING VAN HET JAAR’ 2015

Dinsdag 20 oktober 2015 — DEME is de nieuwe ‘Onderneming van het Jaar®’ 2015. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert EY, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis de uitreiking van de ‘Onderneming van het Jaar®’. DEME werd als winnaar verkozen en haalt het daarmee van Accent Jobs, B&R Bouwgroep en Renson. De award werd aan DEME overhandigd door Federaal Vice-Premier en minister van Werk Kris Peeters. 

De start van DEME NV dateert officieel van april 1991, maar heeft roots die terug gaan tot in 1875. Vandaag is het bedrijf een ‘global solution provider’, dat wereldwijd actief is in baggerwerk en grootschalige landwinning alsook in ‘bagger-plus’ oplossingen zoals waterbouwkundige en offshore infrastructuurwerken, gespecialiseerde offshore diensten in de olie- , gas- en mijnbouwindustrie, hernieuwbare energie op zee, milieutechnieken en het winnen van granulaten en mineralen op zee. Het bedrijf telt wereldwijd 4.194 medewerkers en realiseerde in 2014 een omzet van 2,58 miljard euro. Alain Bernard, CEO, en Luc Bertrand, Voorzitter, kregen de award overhandigd van Federaal Vice-Premier en minister van Werk Kris Peeters.

In het kader van de uitreiking van de ‘Onderneming van het Jaar®’, werd ook de laureaat voor De ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaar’ 2015 bekendgemaakt. Destiny is de 10de laureaat die deze prijs in ontvangst mag nemen. Andere genomineerden waren Devan Chemicals, NGData en Vente-Exclusive.com. Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters overhandigde de award aan Daan De Wever, Managing Director en Samuel De Wever, Chief Technical Officer van Destiny.

Destiny is ontstaan in 2008 en is een cloud telecomoperator die uitgroeide tot de snelst groeiende B2B speler in België met meer dan 1.500 professionele klanten. Het succes van Destiny is te danken aan een persoonlijke en oplossingsgerichte benadering van de klanten door een dynamisch team. Dankzij een breed en nationaal bereik en wereldwijde servicecapaciteit kan de onderneming vestigingen zowel in België, als in de rest van de wereld, met elkaar verbinden. Het bedrijf stelt 42 mensen te werk en realiseerde in 2014 een omzet van 9,5 miljoen euro.

Een award voor succesvolle Belgische bedrijven

Het is intussen de 21ste keer dat EY de ‘Onderneming van het Jaar®’-award organiseert, in het Nederlandstalige deel van het land. Sinds 1995 bekroont EY ondernemingen die zich onderscheiden door een indrukwekkende groei en oog hebben voor innovatie, internationale aanwezigheid, ondernemingszin, strategische visie en doorzettingsvermogen.

“De award voor de ‘Onderneming van het Jaar®’ wordt jaar na jaar uitgereikt aan ondernemingen die een indrukwekkende duurzame groei weten te realiseren in combinatie met positieve resultaten. Ze blinken uit in innovatie, internationalisatie, ondernemerschap, strategie en goed bestuur. Alle finalisten mogen fier zijn op wat ze tot op vandaag reeds hebben bereikt, maar net zoals elk jaar is er maar één winnaar die de titel kan dragen en zich ‘Onderneming van het Jaar®’ 2015 mag noemen. DEME behoort tot de wereldtop, scoorde uitstekend op alle criteria en mag zich dan ook met recht en rede de 21ste laureaat van de award noemen als opvolger van Katoen Natie”, verklaart Rudi Braes, CEO en Voorzitter EY België.

DEME vervoegt het indrukwekkende lijstje van winnaars van de afgelopen jaren met naast Katoen Natie (2014) ook Willemen Groep (2013), La Lorraine Bakery Group (2012), Soudal (2011), Taminco (2010), Studio 100 (2009), Cartamundi (2008), Groep H. Essers (2007), Metris (2006), Option (2005), Deceuninck (2004), Miko (2003), Omega Pharma (2002), Resilux (2001), Melexis (2000), Sioen Industries (1999), Compex (1998), Icos Vision Systems (1997), ECA (1996) en Real Software (1995).

Voorzitter van de jury, Graaf Paul Buysse, licht de keuze toe:

DEME is een indrukwekkende internationale onderneming, maar hun internationaal karakter is zeker niet de enige reden waarom zij tot winnaar van ‘Onderneming van het Jaar®’ 2015 werden gekroond. Ze beschikken over tal van elementen die onze keuze verklaren. Zo creëerde de organisatie een optimale relatie tussen het management en zijn aandeelhouders en streven ze er continu naar om de beste ter wereld te zijn op vlak van technologie en innovatie. Bovendien heerst er in de organisatie een cultuur die gebaseerd is op zeer veel respect voor de medewerkers. DEME kan tevens een indrukwekkend palmares voorleggen van duurzame en winstgevende groei.

Destiny ontpopt zich tot jonge beloftevolle onderneming

Naast de uitreiking van de ‘Onderneming van het Jaar®’ 2015, vond ook de uitreiking van de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaar’ 2015 plaats. Het is intussen de 10de keer dat er een laureaat werd bekroond. Met deze prijs wil de Vlaamse Regering een onderneming in volle ontwikkeling belonen voor zijn prestaties en motiveren naar de toekomst toe. De genomineerden die mochten strijden voor die felbegeerde titel waren: Destiny, Devan Chemicals, NGData en Vente-Exclusive.com. Destiny blonk volgens de jury het meeste uit en sleept zo de award in de wacht.

"Destiny slaagt erin om in een zeer competitieve sector een niche te vinden die haar in staat stelt om te groeien en te beantwoorden aan reële behoeftes van bedrijven. De jury was onder de indruk van het enthousiasme van de twee broers om te ondernemen, het bedrijf slaagt er daarbovenop in om te groeien met positieve cashflows en haar focus te behouden. Voor een jong bedrijf kan Destiny opmerkelijke en sterke referenties voorleggen van internationale en kwaliteitsvolle bedrijven. We hopen dat Destiny als laureaat van de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaar’ 2015, anderen kan inspireren en enthousiasmeren met hun verhaal,” aldus Geert Noels, voorzitter van de jury.

Stefan Olivier van EY:

Als we de winnaars van de afgelopen edities van ‘Beloftevolle Onderneming van het Jaar’ tegen het licht houden, zien we een duidelijke trend, namelijk: dat de winnaars sinds het behalen van de award een veel snellere groei optekenden dan het gemiddelde Belgische bedrijf. De laureaten kenden een verschroeiend groeitempo van gemiddeld 16 procent op jaarbasis, zowat vier keer de gemiddelde groei van het Belgisch bruto binnenlands product sinds 2004. ‘De Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming van het Jaarkrijgen, is dan ook een mooie bevestiging van al het werk dat er tot nu toe gerealiseerd werd, maar is ook een stimulans om op het ingeslagen pad verder te gaan.

'Onderneming van het Jaar®' 2015 DEME met Federaal Vice-Premier en minister van Werk Kris Peeters (c) Frédéric Blaise
DEME verkozen tot 'Onderneming van het Jaar®' 2015 (c) Frédéric Blaise
Destiny ontvangt de award ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Beloftevolle Onderneming' 2015 van Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters (c) Frédéric Blaise
Christophe Ballegeer Woordvoerder at EY
Joy Delagrange Account Executive at Citigate