SPADEL IS ‘L’ENTREPRISE DE L’ANNÉE®’ 2017

TRASIS IS ‘L’ENTREPRISE PROMETTEUSE DE L’ANNÉE’ 2017

Brussel. Spadel is verkozen tot ‘L’Entreprise de l’Année®’ 2017. Het drankenbedrijf volgt hiermee hr-bedrijf Daoust op, de winnaar van vorig jaar. De andere genomineerde ondernemingen zijn: Circus-Ardent Group, Colona en FACT Security. Dit is de 22e keer op rij dat EY dit evenement organiseert in samenwerking met L’Echo en BNP Paribas Fortis.

Spadel is een Europees familiebedrijf gespecialiseerd in de productie van natuurlijk mineraalwater, bronwater en verfrissende dranken op basis van natuurlijk water. De groep commercialiseert 6 merken: Spa en Bru in de Benelux, Devin in Bulgarije, Wattwiller en Carola in Frankrijk en Brecon Carreg in het Verenigd Koninkrijk. Spadel is marktleider in de Benelux en heeft een sterke regionale positie in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk. De groep telt vandaag 1.287 werknemers en haalde in 2016 een omzet van 250,4 miljoen euro. Eerste minister Charles Michel, Waals minister-president Willy Borsus, en minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's, Landbouw Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme overhandigden de prijs aan CEO Marc du Bois.

Dezelfde avond werd ook de winnaar van ‘L’Entreprise Prometteuse de l’Année’ 2017 bekendgemaakt. De titel ging dit jaar naar Trasis dat Real Impact Analytics, de winnaar van vorig jaar, opvolgt. De overige genomineerden zijn: Edebex, Lasea en Redpharma. Gauthier Philippart, CEO van Trasis, ontving de prijs uit handen van Pierre-Yves Jeholet, viceminister-president van de Waalse regering en minister van Economie, Industrie, Informatisering, digitalisering, Werk, Vorming en Onderwijs.

Trasis ontwikkelt, produceert en verdeelt wereldwijd toestellen die radiofarmaceutische synthetische stoffen produceren die gebruikt kunnen worden in de diagnose van verschillende soorten kankers. Deze toestellen zorgen er ook voor dat het medisch personeel deze stoffen makkelijk en veilig kunnen toedienen. Trasis ontwikkelt en optimaliseert deze synthesemethodes om bij te dragen tot het sneller beschikbaar maken voor patiënten van de meest recente ontwikkelingen in zake radiochemische diagnose en verzorging. Met haar  45 werknemers behaalde Trasis in 2016 een omzet van meer dan 8,1 miljoen euro.

Trofee met wereldwijde uitstraling

EY organiseert sinds 1996 de ‘L’Entreprise de l’Année®’ award. Hiermee wil ze de aandacht vestigen op ondernemingen uit Franstalig België die zich onderscheiden door hun vernieuwende aanpak, internationalisatie, ondernemingsgeest, strategische visie, financiële situatie en hun volharding in alle omstandigheden.

“Spadel is een familiebedrijf dat erg veel aandacht schenkt aan haar waarden: passie, openheid, nabijheid en vooruitgang. Spadel wil een duurzame onderneming in een duurzame wereld uitbouwen, en haar strategie draait volledig rond de visie, ‘Natural Hydration for a Healthy Tomorrow’. De Spadel groep werd daarom ook in 2014 verkozen tot een van de top tien duurzaamste bedrijven van Europa. Deze visie valt volledig in lijn met waarvoor ‘L’Entreprise de l’Année®’ staat,” verduidelijkt Marie-Laure Moureau, partner bij EY en verantwoordelijke voor de franstalige markt.

Spadel is de opvolger van Daoust (2016), Pairi Daiza (2015), Belourthe (2014), Tilman (2013), TPF (2012), Hamon (2011), Exki (2010), Proximedia (2009), FIB Belgium (2008), Noukie’s (2007), Stûv (2006), Callataÿ & Wouters (Sopra Banking Software) (2005), Pharmadeal (Ashfield) (2004), Euroscreen (2003), I.R.I.S. Group (2002), Eurogentec (2001), EVS Broadcast Equipment (2000), IBA (1999), Ariane II (Sogeti Belgium) (1998), Moorkens Projects (1997) en DB Associates (Colliers International Belgium) (1996).

Het getalenteerd team, onder leiding van Marc du Bois is erin geslaagd om Spadel’s merken te verjongen, risicovolle investeringen uit te voeren en niet-essentiële dochterondernemingen te laten afvloeien. De motivatie van de jury was drievoudig: Vooreerst Spadel’s milieuvriendelijke innovatie met een permanente aandacht voor duurzame ontwikkeling, ten tweede, het belang van haar strategische keuze om internationaal uit te breiden en tenslotte, Spadel’s professionele bestuur dat beheerd wordt door slechts een enkele persoon, die weet hoe hij zich moet omringen, die luistert en zich laat adviseren. Spadel is daarom een ​​mooi voorbeeld van ambitie voor de Waalse en Brusselse bedrijven: een bedrijf dat uit een kleine bron van Fagnes een van de agri-food vaandels van onze regio's is geworden.” Onderstreept Laurent Levaux, de voorzitter van de jury.

Prijs voor jonge onderneming met sterk groeipotentieel

Sinds 2013 kunnen jonge beloftevolle Brusselse en Waalse bedrijven in volle ontwikkeling meedingen naar de titel ‘L’Entreprise Prometteuse de l’Année’. Dit jaar zijn de genomineerde ondernemingen: Edebex, Lasea, Redpharma en Trasis. Trasis haalde het van de overige drie bedrijven en wordt zo de opvolger van Real Impact Analytics, de winnaar van 2016.

De jury was bijzonder onder de indruk van Trasis dat er stelselmatig in slaagt om winst te maken en sterk te groeien. Het bedrijf investeert al meerdere jaren voortdurend in de radiofarmaceutische nichemarkt die miljarden euros waard is en is erin geslaagd op korte tijd een ware referentie te worden in de centra van Europese nucleaire geneeskunde. De ambitie en de leidinggevende kwaliteiten van de twee ‘project-vennoten’ hebben ons ervan overtuigd dat ze een uitstekende ploeg vormen. Daarmee hebben ze ook Trasis kunnen uitbouwen tot ‘L’Entreprise Prometteuse de l’Année,’” onderstreeept Baron Pierre Rion, het hoofd van de jury.

 

 

Contacteer ons
Over EY